Praovecka på MeteoGroup

Reklam
Mina Sidor
 • Prognoskarta

 • Praovecka på MeteoGroup
  28.04.2017 11:03

  Jag fick praoa hos MeteoGroup under v.17. Dem första dagarna har jag haft det bra, jag har fått reda på hur man jobbar som meteorolog. Den första dagen fick jag information om företaget och om deras tjänster. De tjänster som dem säljer är till exempel prognoser för fartyg på haven. Då lägger man in en prognos och sen skickar en dator ut en rutt för fartygen som är den bästa och snabbaste.

  Jag fick kolla upp var fartyg var, skriva ned tiden när den senaste signalen kom om deras position och hur vindhastigheten är där. Vissa skepp var svåra att hitta för att fartyget har ett vanligt namn, men de flesta kunde man hitta efter lite mindre jobb. Skeppen kom från olika delar av världen vilket gjorde det extra intressant.

  En av de största uppgifterna för MeteoGroup är att meddela sina vägkunder om hur kalla och fuktiga deras vägar är under vintern, så att dem kan salta vid rätt tidpunkt för att minska risken för halka.

  Jag fick vara med under ett samtal då man pratade om halka med en kund vid en viss vägstation. Samtalen rings på eftermiddagen, kvällen och på natten då det kan frysa på vägarna. Det jag lärde mig var att temperaturen kan sjunka jättefort vid en vägstation om det lägger sig snö på vägen.

  VViS är en karta över vägstationer som ägs av Trafikverket. Där kan man se temperaturen på vägen och om någon snö eller regn är på vägen. När meteorologerna visade mig den var det första gången, tänkte jag på att det var så himla många stationer. När man åker med bilen tänker man inte på alla stationerna som är utspridda över hela landet.

  Jag fick skriva min egen väderprognos vilket var väldigt lärorikt. Den var okej, men jag kunde haft ett bättre upplägg.

  Jag hade tur, under veckan så var det ett ostabilt väderläge vilket gjorde det extra klurigt.

  Till en början trodde jag att det svåraste skulle vara att lära sig dem grundläggande symbolerna på prognoskartorna, men det var inget problem.
   
  MeteoGroup i Tyskland har utvecklat väderappar som jag kollade igenom och dem såg väldigt intressanta ut, till exempel MeteoEarth.
   
  Meteorologerna och säljarna var jättetrevliga och jag hade en bra vecka.

  Av: Theodor Broms