GOES-16

Reklam
Mina Sidor
 • GOES-16 ska ersätta en av äldre satelliter i det geostationära systemet. Bild: NASA

 • GOES-16
  02.02.2017 14:49

  I november 2016 skickades en ny vädersatellit – GOES-16 – ut i rymden och i januari fick vi de första bilderna av jorden från den. Med nya teknologiska lösningar och bättre utrustning, får vi högt upplösta och mer frekventa bilder. Dessutom har satelliten en möjlighet att övervaka solens aktivitet och rymdväder.

  GOES-16 är en av de geostationära satelliter som befinner sig över ekvatorn på 36.000 km höjd. De följer jordens rotation och avbildar alltid samma område, därför behövs det ett helt system av geostationära satelliter för att få en helhets bild av jordens yta. I alla fall större delen av ytan. På grund av jordens krökning och satelliternas fast position över ekvatorn avbildas områdena liggande på höga breddgrader dåligt eller inte alls på bilderna, t.ex. Skandinavien. Där hjälps vi åt av s.k. polära satelliter som cirkulerar runt jorden över polerna.

  GOES satelliter utvecklas av NASA och opereras av NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). GOES-16 kommer i nära framtiden att ersätta en av de äldre satelliterna i systemet.

  Av: Monika Lakomiak