Vintersolståndet 2016

Reklam
Mina Sidor
  • Vintersolståndet inträffar när jordaxeln lutar som mest bort från solen. På norra halvklotet inträffar vintersolståndet den 21 December kl 11.44 i år.

  • Vintersolståndet 2016
    18.12.2016 23:08

    Jag tror inte att det har undgått någon som bor i  vårt avlånga land att dagarna bara blir kortare och kortare. Är man inte på sin vakt är det knappt så att man hinner se solen gå upp över horisonten innan det blir skymning igen. Här i söder gör dessutom avsaknaden av snötäcke, till följd av det milda vädret, att mörkret känns ännu mer påtagligt. För att inte tala om polarnätterna som råder i landets nordligaste delar, där går solen inte upp över horisonten överhuvud taget. För er som längtar efter ljusare tider kommer här ett glädjande besked – snart vänder det!

    Den 21 December klockan 11.44 inträffar nämligen vintersolståndet. Vintersolståndets ankomst varierar något från år till år och markerar den tidpunkt på året då jordaxeln lutar som mest bort från solen. Detta medför i sin tur att dagarna kring vintersolståndet är årets kortaste och nätterna årets längsta. Därefter börjar ljuset så sakteligen ta för sig allt mer och dagarna blir åter längre. Härligt tycker jag, vad tycker ni? 


    Av: Therese Gadd