Flyger runt Jorden med Solens hjälp

Reklam
Mina Sidor
 • Solar Impulse 2 på väg runt Jorden. Det lätta propellerplanet och har annorlunda design mot kommersiella flygplan.

  Solar Impulse 2 på landningsbanan. Man kan se solcellerna på ovansidan av vingarna.

  En ungefärlig karta över färdad och planerad resa för Solar Impulse 2.

 • Flyger runt Jorden med Solens hjälp
  29.04.2016 17:06

  Solar Impulse 2 är ett flygplan skapat för att flyga runt jorden utan att använda något bränsle. Det har tagit många års forskning för att utveckla flygplanet som redan slagit flera världsrekord, bl.a. för att ha flugit flera dygn i sträck. Projektets mål är att visa vad som är möjligt med grön teknik som redan finns.

  För att kunna flyga utan bränsle använder sig Solar Impulse 2 av solceller på ovansidan av vingarna. Solenergin omvandlas till el och lagras i batterier som gör att flygplanet kan fortsätta flyga även under natten. Trots batterierna gäller det att vara sparsam med elen och man har gjort mycket för att minska energisvinn, man har t.ex. motorer med 94% energieffektivitet.

  När man kör en cykel, en bil eller ett flygplan så går en stor del av energin åt till luftmotståndet, som ökar kvadratiskt med hastigheten. Man kan minska luftmotståndet genom att förändra formen på fordonet (vilket har lett till aerodynamiskt utformade flygplan, sportbilar och cykelhjälmar) men man kan även minska luftmotståndet genom minskad hastighet. Solar Impulse 2 har en marschfart på mellan 45 och 90 km/h (beroende på flyghöjd) och en toppfart på omkring 216 km/h, vilket är mycket långsammare än vanliga flygplan. Hastigheten påverkar dock lyftkraften hos flygplan, där långsammare flygning kräver ett lättare flygplan. Solar Impulse 2 väger därför bara som en större personbil (2.3 ton) men har ungefär samma vingbredd som en Boeing 747 (72 m).

  Då Solar Impulse 2 flyger i relativt låg hastighet så kommer resan på 35 000 km runt jorden att ta lång tid. Omkring 500 flygtimmar räknar man med och har därför delat upp flygningen i flera etapper. Varje etapp planeras noga i förväg, bl.a. så kollar man att det är bra väder under flygningen eftersom planet är väderkänsligt. För tillfället så har flygplanet kommit mer än halvvägs ifrån start/slutmålet Abu Dhabi: efter att ha flugit över Stilla havet via Hawaii (där man gjorde underhåll på planet) skall det nu korsa Nordamerika. Det är alltså ett värdshav senare från sist vi rapporterade om flygplanet (se http://bit.ly/1pPov3x ).

  Du kan följa färden runt jorden på www.solarimpulse.com/

  Av: Niklas Malmgren