Cumulonimbus – kraftiga skurar och åska

Reklam
Mina Sidor
  • Cumulonimbus – kraftiga skurar och åska
    27.07.2016 12:33

    Den senaste tiden har varm och fuktig luft legat över hela Sverige, vilket är goda förutsättningar för att kraftiga Cumulonimbus (bymoln) ska bildas. Solen värmer markytan, som i sin tur värmer den närliggande luften. Eftersom varm luft stiger börjar den uppvärmda luften rör sig uppåt i atmosfären. Allt eftersom omgivningen bli kallare kyls den stigande luften och vattenånga kondenserar till molndroppar. Denna process kallas konvektion, och tillåts konvektionen vara tillräckligt kraftig kan Cumulonimbus molon bildas. Ur dessa faller ofta kraftiga regnskurar, vilket bland annat Stockholm fick uppleva under veckan då gallerior och tunnelbanestationer översvämmades.

    I riktigt välutvecklade bymoln kan det även skapas blixtar. Vattendroppar och iskristaller i molnet gnuggar sig mot varandra och det sker en separation av laddningar i molnet. Molnets nedre delar får oftast ett överskott av negativa laddningar, medan de övre delarna av molnet får en positiv laddning. En blixt är sedan när molnet försöka jämna ut de ojämnt fördelade laddningarna, antingen genom en blixt inom själva molnet eller genom en blixt ner i marken.

    Åska från den här typen av bymoln är vanligast under eftermiddagen eller kvällen. Detta beror på att konvektionsprocessen starta under förmiddagen, när marken börjar bli varm, och det är först på eftermiddagen som bymolnen är fullt utvecklade. Men det kan vara bra att tänka på att åska även kan vara knutet till fronter, alltså gränslandet mellan varm och kall luft. Så att man upplever åskskurar andra tider på dygnet är ingen omöjlighet.