Halka

Reklam
Mina Sidor
 • Halka
  25.10.2016 23:15

  Inatt fick vi de första minusgraderna på vägarna i landets södra delar. De låga yttemperaturerna berodde på att en högtrycksrygg letade sig in västerifrån vilket gjorde att molntäcket började spricka upp redan under tisdag eftermiddag och på flera håll i södra Götaland blev det helt klart från tisdag kväll och över hela natten mot onsdagen.

  Låga moln fungerar som ett isolerande skydd både dagtid och nattetid. På samma sätt som molnen hindrar solens strålar att värma marken på dagen så hindrar de även värmeutstrålningen att stråla ut i atmosfären nattetid vilket leder till att yttemperaturen håller sig relativt oförändrad (jämfört med om det skulle vara molnfritt).

  Den första halkan på hösten brukar vara extra förrädisk då många trafikanter helt enkelt inte är beredda på den. I det här fallet har som nämnts ovan halka inte uppstått på grund av snöfall eller frost utan det är helt enkelt så att fukten på vägarna fryser när yttemperaturen faller under noll och då bildas en tunn ishinna på vägytan som inte är så lätt att upptäcka. Även om yttemperaturerna mestadels håller sig på plussidan i Götaland oktober ut så är det dags att börja ta det försiktigt där ute på vägarna.

  Av: Eric Sönnert