Vägdamm

Reklam
Mina Sidor
 • Passerande bilar kan riva upp partiklar från vägytan som sedan svävar omkring i luften. När vägdammet väl är i luften kan det ge negativa hälsoeffekter på oss människor.

  Förutom humlor så kan snuva och rinnande ögon vara ett tecken på att våren är kommen. På våren sätter pollensäsongen igång och ger besvär för många människor.

  Till helgen väntas lågtryck ge nederbörd på de flesta håll i landet, regn i söder och en del snöfall längst i norr.

 • Vägdamm
  14.04.2016 00:10

  Här om dagarna när den härliga vårsolen tittade fram så kändes att sommaren var på väg! Den varmare temperaturen och de ljusa dagarna var verkligen uppskattade av mig och många andra. I vårsolens ljus kunde dock skymtas något som inte var lika härligt, i fartvinden av passerande bilar virvlade vägdammet.

  Vägdamm bildas t.ex. av biltrafik när friktion på bromsar, vägar eller däck skapar mängder av små partiklar, många omkring en tusendels centimeter i diameter. Andra källor till dammpartiklarna kan vara bilavgaser eller vägsalt som krossats av trafiken. Ofta fastnar dammpartiklar på vägbanan där de senare kan rivas upp i luften när en bil kör förbi. Väl i luften kan vägdammet sväva omkring, men om är det fuktigt i luften binds vatten till partiklarna som då blir tyngre och faller ner igen.

  I Sverige har vi i huvudsak problem med höga partikelhalter just torra dagar under eller strax efter vintern. Detta eftersom dubbdäck sliter upp mer partiklar än vanliga däck, en olycklig effekt av vårat vinterväglag. De minsta dammpartiklarna har fått stor uppmärksammhet på senare tid då man kunnat visa hälsoskadliga effekter av att andas in dem. Det kanske inte är så förvånande att det är ohälsosamt för luftrören att andas in massa damm, men vägdammet kan även bidra till vissa hjärt- och kärlproblem.

  Det finns också andra luftburna partiklar som ger hälsobesvär på våren: pollen. Växternas försök att sprida sina gener vidare kan ge allt från ringa till kraftiga besvär för pollenallergiker. Björkpollen (som är en ganska vanlig pollenallergi) kan förutom  snuva och röda ögon även ge så kallad ”korsallergi”, där man bl.a. kan bli allergisk mot vissa frukter som äpplen och nektariner. Det beror på att dessa frukter har liknande proteiner som björkpollen har. Ännu har inte björkpollensäsongen satt igång,  men den väntas (tyvärr) göra det ganska snart.

  När pollensäsongen väl sätter igång är det (som pollenallergiker) inte längre solskenet man längtar efter, utan vårregnet. Ett ordentligt regnväder får nämligen vattenmolekyler att fastna på både pollen och vägdammspartiklar så att de faller till marken och på så sätt ”tvättas” luften. Det kanske inte är så dumt med lite regn ibland, något man kan tänka på under helgen då det väntas en del nederbörd.

  Av: Niklas Malmgren