Ett gigantiskt städprojekt

Reklam
Mina Sidor
 • Soppor vi slänger på stranden hamnar i vattnet och samlas i stora flytande sopberg. Bild: PA

  Den mega expeditionens rutter visas i vår app MeteoEarth.

 • Ett gigantiskt städprojekt
  08.07.2016 06:38

  Sopor vi slänger på stranden hamnar så småningom i vattnet, där kan de transporteras långt in till sjöss. De förs sen samman av havsströmmar och bildar flyttande sopöar, ett problem som alldeles för sällan nämns i medieflödet. Det man inte ser behöver man inte bekymra sig om, eller? Mängder av skräpplast som finns i vattnet är en stor hot, framförallt för livet i havet och oceanen men också för människan som befinner sig i änden av näringskedjan. Tusentals djur dör varje år av att ha fastnat i skräp eller ätit plast föremål som de tar för mat. Dessutom löses plasten med tiden och frigör giftiga ämne som hamnar, t.ex. i fiskkött vi äter. Ett av de största flytande sopberg i världen är det Stora Stillahavssopområdet (the Great Pacific Garbage Patch) som sträcker sig över ett par kvadrat kilometer mellan Kalifornien och Hawaiiöarna. Det är tillräckligt stort för att synas från rymden.

  En ung holländare vid namn Boyan Slat har bestämt sig att hitta en lösning på problemet och startade the Ocean Cleanup Project, ett projekt som MeteoGroup stödjer med glädje. Projektet ska hjälpa att rensa haven från flyttande plast genom att montera en barriär av gummiarmar. Armar ska förankras med bojor till upp mot 4,5 km djup och fånga plast med diameter större än 5 mm. Samtidigt tillåter den fiskar och andra levande organismer att passera under. Gummibarriären på Stilla havet ska omfatta 15 kvadratkilometer och själva armarna ska vara några kilometer långa. Skräpet de fångar ska sedan samlas på pontoner och transporteras till land. Genom att sälja den samlade plasten kommer projektet att vara självförsörjande i framtiden och några företag som är intresserade av att köpa plast har redan visat intresse. Just nu finansieras projektet av sponsorer och donationer.

  Städningen av det Stora Stillahavssopområdet planeras att börja först 2020. Just nu testas gummibarriären utanför den holländska kusten. Tester ska visa hur konstruktionen klarar sig i extrema väderförhållanden och signalera eventuella behov för förbättring. I 2015 genomfördes en så kallad mega expedition. Båtar med forskare ombord korsade området där sopberget befinner sig och gjorde mätningar av bl.a. dess omfattning, sammanställning och beteende. Tack vare expeditionen fick man mycket bättre förståelse och beskrivning av sopberget än någonsin. I MeteoGroups app MeteoEarth på webben www.meteoearth.com kan du följa expeditionens rutter.

  Av: Monika Lakomiak