Lavinrisk

Reklam
Mina Sidor
 • Lavinrisk
  27.02.2016 00:07

  Så här under sportlovstider tar många en paus från vardagen och spänner på sig skidorna. Innan du ger dig ut i backen och helt slappnar av under ledigheten bör du dock tänka på lavinrisken. En lavin är en snömassa som i hög hastighet och med stor kraft rör sig ner för en bergssluttning. Den vanligaste formen kallas flaklaviner, som är när ett större flak av sammanhängande snö lossnar från en bergssluttning och rusar ner i en dal.

  Väder och vind spelar stor roll för bildandet av laviner. En period av värme smälter det översta lagret av snö och bildar ett hårt packat snölager. Sen följer en period av snöfall eller rimfrost, som ger ett fluffigt och löst packat lager av snö och iskristaller. Dessa lager varvar varandra under vintern och snötäcket blir svagt och instabilt. För att en lavin sen ska utlösas krävs att något sätter press och tyngd på snötäcket som får de hårda lagren att spricka och glida neråt ovanpå lösare snö.

  En av de vanligaste orsakerna till att laviner utlöses är vinden och snödrev. Vinden samlar då den översta snön i drivor vilket utsätter snötäcket för stor tyngd och stress. Även om många laviner utlöses spontant så är människor i terräng också en orsak till att laviner startar. Om du är ute och rör dig i bergssluttningar kan det vara bra att veta att sluttningen måste vara mer än 25o brant för att en lavin ska kunna utlösas, och ju brantare sluttning desto större lavinfara.

  Som meteorolog uppskattar jag lavinrisken genom att blicka tillbaka på hur vädret varit under vintern. Risken för laviner berodde ju på hur vädret varierat den senaste tiden. Alla är vi dock inte meteorologer, och har inte haft koll på fjällvädret under vintern. Därför finns det hemsidor med aktuella lavinprognoser som tar in väderdata och information ifrån observatörer på plats. Där kan du även få tips om hur du själv, bara med hjälp av din skidstav, kan uppskatta backens lutning. Kolla gärna dessa prognoser innan du ger dig ut i terrängen, för jag råkar veta att det råder lavinrisk på flera ställen nu under veckan.  

  Av: Malva Lindborg