Vasaloppet 2017

Reklam
Mina Sidor
 • Det klassiska Vasaloppsmålet i Mora.

 • Vasaloppet 2017
  24.02.2017 13:08

  Idag avgörs Kortvasan. 30 km klassisk skidåkning från Oxberg till det historiska målet i Mora inleder Vasaloppsveckan 2017. Under helgen fortsätter festen med Tjejvasan och Öppet spår och under veckan alla de andra loppen innan kronjuvelen Vasaloppet startar på lördag kl 8.

  De senaste åren har vi många gånger bitit på naglarna och hållit tummarna för att det ska finnas tillräckligt med snö i Dalarnas skogar för alla tiotusentals skidåkare på väg mot Mora. Det har skottats snö och det har dränerats och meteorologer har varit högt eftertraktade, både för banansvariga och vallaansvariga.

  I skrivande stund ligger 86 cm snö i Sälens backar och omkring 50 cm i omkringliggande skogar. Prognosen för veckan säger minusgrader stor del av tiden men temperaturen kan vara uppe och nosa strax över nollsträcket framåt mitten av veckan och det finns även risk för ganska stora regnmängder. Turlig nog är det inga lopp just onsdag och torsdag så det finns god chans att spåren hinner frysa på bra igen till andra helgens tävlingar.

  Idag ligger Vasaloppet 10 dagar fram i tiden och det är litegrann av en maxgräns för väderprognoser. Tyvärr är tillförlitligheten inte riktigt hundra för så långa prognoser, som vi alla vet, men som det ser ut just nu blir det några minusgrader, någonstans omkring halvklart och risk för snöfall i Dalarna den 5 mars. Ett snöfallsområde ser ut att närma sig från väst men några prognosuppdateringar senare kan det där snöfallet redan ha dragit in över Dalarna vid det laget, eller ta en helt annan bana. Vem vet?

  Låt oss hoppas på en riktigt härlig folkfest med hinkvis med blåbärssoppa och skidglädje så det svämmar över, oavsett väder!

  Av: Caroline Tollstadius