När vinden kyler

Reklam
Mina Sidor
 • Blåsiga höstdagar kan upplevas som kallare än de faktisk är på grund av vindens kylande effekt. Bild: PA

  Prognoser tar ofta hänsyn till vindens kyleffekt, bland andra faktorer, och anger den upplevda temperaturen.

 • När vinden kyler
  22.10.2016 02:01

  Hur vi upplever temperaturen i vår omgivning stämmer inte alltid med den faktiska lufttemperaturen som våra termometrar visar. Den upplevda temperaturen beror nämligen på en rad faktorer, såsom vindstyrka, luftfuktighet och solstrålning. En mått på hur vår kropps- eller för att vara exakt- vår huds temperatur påverkas av vind kallas för vindens kyleffekt. Effekten blir kännbar framförallt vid låga temperaturer. Vi brukar tåla minusgrader mycket sämre vid blåsigt väder än under vindstilla dagar.  För att ge ett exempel, 10 minusgrader i kombination med vind på 10 m/s känns snarare som 20 minusgrader. Och ju kraftigare vind desto lägre samma temperatur kommer att upplevas. Men hur får vi egentligen värdet på upplevd temperatur? Man beräknar det med hjälp av olika index; vilket man använder beror på det rådande väderläget. Resultat av beräkningar har sammanställts i tabeller där man får färdiga värden.

  Den kunskapen är bra att ha under blåsiga höstdagar och sådana kommer vi få en hel del av. Den närmsta helgen, 22-23 oktober, kommer ett lågtryck att röra sig uppåt över landet och ge oss ruskigt väder med friska vindar längst kusterna. Det spås också att kommande vinter blir händelserik över Atlanten med frekvent förekommande stormar över Brittiska öarna mellan december och februari. Några av dem lär leta sig hela vägen fram till Skandinavien.

  På mittvaeder.se kan du lätt kolla vindens kyleffekt och få den upplevda temperaturen i Väderkalkylator. Upplevd temperatur anges också i väderprognoser i appen WeatherPro.

  Av: Monika Lakomiak