Milt och blåsigt väder ger lavinfara

Reklam
Mina Sidor
 • Milt och blåsigt väder ger lavinfara
  26.01.2017 01:18

  Just nu råder stor lavinfara i Abisko/Riksgränsen, men även en måttlig lavin risk i Hemavan/Tärnaby. Det relativt milda vädret i kombination med mycket blötsnö eller regn och hårda vindar har ökat risken för att laviner ska utlösas. Innan du ger dig ut i backen bör du kolla upp lavinprognosen i det området där du befinner dig.

  Väder och vind spelar stor roll för bildandet av laviner. En period av värme smälter det översta lagret av snö och bildar ett hårt packat snölager. Sen följer en period av snöfall eller rimfrost, som ger ett fluffigt och löst packat lager av snö och iskristaller. Dessa lager varvar varandra under vintern och snötäcket blir svagt och instabilt. För att en lavin sen ska utlösas krävs att något sätter press och tyngd på snötäcket som får de hårda lagren att spricka och glida neråt ovanpå lösare snö.

  En av de vanligaste orsakerna till att laviner utlöses är vinden och snödrev. Vinden samlar då den översta snön i drivor vilket utsätter snötäcket för stor tyngd och stress. Även om många laviner utlöses spontant så är människor i terräng också en vanlig orsak till att laviner startar. Om du är ute och rör dig i bergssluttningar kan det vara bra att veta att sluttningen måste vara mer än 25o brant för att en lavin ska kunna utlösas, och ju brantare sluttning desto större lavinfara.

  Lavin prognoser görs med hjälp av vädermodeller och automatiska observationsstationer, men lavinexperter ger sig också med jämna mellanrum ut i terrängen för att utvärdera lavinfaran. Information om snötäcket och vilka platser som kan utgöra fara uppdateras dagligen, från första snön på hösten tills att all snö är borta på våren. Det finns flera hemsidor med aktuella lavinprognoser och information ifrån observatörer på plats. Där kan du även få tips om hur du själv, bara med hjälp av din skidstav, kan uppskatta backens lutning och på så sett uppskatta lavinrisken.

  Av: Malva Lindborg