Stockholm maraton

Reklam
Mina Sidor
 • Ett myller av löpare

  Höga temperaturer sänker prestationsförmågan markant

  Karta över Stockholm maraton

  Glada maratonlöpare

  Stockholm

 • Stockholm maraton
  27.05.2016 11:21

  Lördagen den 4:e juni är det dags för den 38:e upplagan av Stockholm maraton.  2015 var ca 21 500 löpare anmälda och årets upplaga ser ut att få minst lika många deltagare för att springa de 42 195 meterna i centrala Stockholm. Löparna ställer sig på startlinjen med blandad tävlingsbakgrund. Somliga är väl förberedda med flera år av målmedveten långdistanslöpning bakom sig medan andra försöker uppfylla något nyårslöfte och som trots bristande löpträning plågar sig igenom loppet, eller ger upp innan de når anrika Stockholm stadion.

  Oavsett hur förberedelserna ser ut så är det någonting som blir mer och mer intressant ju närmare dagarna kommer: Vad blir det för väder? Stockholm har de senaste åren bjudit på väldigt varierat väder på tävlingsdagen.

  2012 är det hittills kallaste loppet i tävlings historia med endast tre grader varmt vid start. Flertalet löpare, som inte vara vana vid långdistanslöpning i dessa förhållanden, var tvungna att bryta loppet. Förutom kylan möttes löparna dessutom av regn och friska vindar.

  Fem år tidigare, 2007, var det istället motsatta väderförhållanden. Nära 30 grader varmt och strålande sol vilket självklart ledde till att många blev tvungna att bryta loppet även denna gång då det är svårt att behålla vätskebalansen i kroppen vid så höga temperaturer.

  Det optimala löparvädret är naturligtvis individuellt men om vi tittar hur många löpare som klarat att springa under 3 timmar de senaste 20 åren så ser man en tydlig nedgång då temperaturen stiger över 20 grader, se grafen till vänster. Det finns dock ingen liknande trend vid kalla temperaturer. Tvärt om. 2015 var det näst kallaste året i serien men samtidigt hade det året överlägset flest löpare som klarade att springa under 3 timmar.

  Det är för tidigt att redan nu göra en prognos för maratondagen men allt tyder på att varmare luft kommer att dra in under maratonvecka och temperaturer över 20 grader på maratondagen är inte otänkbart.

  Av: Eric Sönnert