En ovanligt tidig cyklon

Reklam
Mina Sidor
 • Den tropiska cyklonen Alex börjar en ovanligt tidig säsong över Atlanten. Bild: NASA

  Alex förväntas att röra sig nästan rakt norrut de närmaste dagarna. Bild: MeteoEarth

 • En ovanligt tidig cyklon
  15.01.2016 17:43

  Säsongen för tropiska cykloner på Atlanten börjar vanligtvis i juni. 2016 verkar dock vara ett exceptionellt år. Årets första tropiska cyklon har bildats över östra Atlanten för två dagar sedan och fick namnet Alex. Den förväntas passera Azorerna idag och röra sig vidare norrut under de närmaste dagarna, troligen med försvagad styrka. Alex är den tidigaste cyklonen över Atlanten sedan 1938 och bara den fjärde som någonsin observerats i januari. Den är ovanlig också på ett annat sätt: det är sällan att cyklonerna formas så långt norrut och österut över Atlanten, dvs. norr om 30° N och öst om 30° Ö. Det hade faktiskt bara hänt en gång tidigare.

  Det är inte bara Atlanten som fick en tidig start på säsongen. Den tropiska cyklonen Pali bildades över Stilla havet några dagar tidigare. Störningar i atmosfären som leder till formation av tropiska cykloner genereras av temperaturskillnader mellan havsytan och ovanliggande luft. I vanliga fall bildas de först när havsytan når temperaturen av 26°C. Så varmt har det inte varit där Alex bildades på sistone, dock någon grad varmare än det brukar vara. Det som troligtvis bidrog mest till Alex uppkomst var de stora skillnaderna mellan havsytan och den kalla luften ovanför.

  Vi lär nog vänta ett tag för nästa cyklon. Den ska då heta Bonnie. Tropiska cykloner över Atlanten får sina namn enligt förbestämda listor som roteras var sjätte år. Förr i tiden fick cykloner bara kvinnliga namn efter en tradition från andra världskriget då amerikanska meteorologer gav dem sina fruars namn. Idag får varannan cyklon ett manligt namn och listorna följer en alfabetisk ordning. I vissa fall, då en cyklon har orsakat stor förödelse, används namnet aldrig igen. Vi ska därför inte höra om en ny Katrina. Men vi ska nog träffa Alex igen om ett par år ;)

  Av: Monika Lakomiak