Julstormar

Reklam
Mina Sidor
 • Prognos över lufttryck den 24:e december 2016 kl 13:00. Lågtryckscentrum för Barbara ligger mellan Norge och Island men breder ut sig ända in över Norrland

  Karta över Stormen Staffan den 25:e december 2015. Lågtryckscentrum ligger strax norr om Sverige.

  Karta över Stormen Dagmar den 26:e december 2011. Lågtryckscentrum ligger strax utanför Norges nordkust.

 • Julstormar
  22.12.2016 04:02

  Det ser ut att bli ostadigt väder till julhelgen när flera lågtryck väntas passera och det är risk att 2016 blir året då både Lucia och Tomten vart ute i blåsväder. Det första lågtrycket har det brittiska väderkontoret döpt till Barabara (ifall det når stormstyrka) och väntas beröra Sverige lagom till Julafton. Det har dock varit blåsigt vid jul förrut och här följer några exempel på tidigare julstormar.

  Redan förra året var ovädret Staffan på besök under juldagen. Han vattnade inte bara sina fem fålar utan även stora delar av landet. Storm uppmättes i fjälltrakterna och över 20 m/s blåste det vid västkusten, men det resulterade inte i några större materiella skador.

  Värre var det annandagen år 2011 då Dagmar drog in med byvindar över 30 m/s. Stormen fällde en hel del skog i Sverige och ledde till strömavbrott och nedrivna telefonledningar. Även Norge och Finland drabbades hårt av stormen.

  En av de värsta stormarna i Sveriges historia inträffade på tidigt 1900-tal: Julorkanen på juldagen 1902. Julorkanen drabbade främst södra Sverige där den skall ha försört flera byggnader och dödat flertalet fiskare. Observationsnätet för mer än hundra år sedan såg annorlunda ut än idag, men det rapporterades om orkanstyrka på flera håll och vindstyrkan kan ha överstigit 40 m/s.

  Av: Niklas Malmgren