”Vackertvädermoln”

Reklam
Mina Sidor
 • "Vackertvädermoln" över Ladtjovagge, Lappland. Foto: Caroline Tollstadius

 • ”Vackertvädermoln”
  23.04.2014 21:24

  Tänk en vacker sommarmorgon, frukost i solen och inte ett moln på himlen! Så förmiddagskaffe och nu har det minsann dykt upp lite moln, ganska små, men ändå. Vid lunch har molnen hunnit växa till sig lite och frampå eftermiddagen är de stora som bara den och minsann, börjar det inte regna nu också?

  Det här är ett ganska vanligt scenario en varm och solig sommardag men var kommer molnen och regnet ifrån egentligen? Jo, en solig dag värmer solens strålar markytan som i sin tur värmer luften som ligger närmast. Den varma luften stiger och när den gör det kyls den av. Vid en viss höjd har luften kylts till den temperatur när den blir mättad, dvs luften innehåller maximalt med vattenånga, när luften fortsätter att stiga kondenserar vattnet och det bildas moln.

  Marken värms upp lite ojämnt av solen och därmed värms även luften ojämnt. Det här gör att luften stiger lite i otakt i, vad man kallar, luftpaket. Det är dessa luftpaket som stiger i otakt som gör att molnen ser så bubbliga och bulliga ut, i folkmun kallas dessa moln ofta vackertvädermoln.

  En riktigt varm dag kan molnen växa till sig rejält och när molen blir tillräckligt stora, framförallt höga, kan det komma regn ur dem. Den här processen med stigande luft som kondenserar och bildar moln kallas konvektion och den nederbörd som kommer ur dessa moln kallas följaktligen konvektiv nederbörd. Konvektiv nederbörd kommer i skurform och är svår att förutse precis var den tänker trilla ner. Som tur är brukar den upphöra till kvällen och när det blir kyligare igen försvinner molnen. Och nästa dag är det samma visa igen…

  Det måste inte vara högsommar för att konvektiva moln ska börja dyka upp på himlen. Konvektion sker så fort det nedersta luftlagret värms av markytan (eller vattenytan, se vädernyhet om snökanoner). Redan har delar av Götaland fått uppleva lite vackertvädermoln och tillhörande skurar, ett tecken på att solen nu värmer betryggande.

  Av: Caroline Tollstadius