Vårtecken

Reklam
Mina Sidor
 • Körsbärsblommor är ett poppis vårtecken. Foto: Caroline Tollstadius

  Den femte årstiden i fjällen; Vårvintern! Foto:Caroline Tollstadius

 • Vårtecken
  30.03.2017 15:33

  Våren definieras meteorologiskt ha inträffat när dygnsmedeltemperaturen varit över 0,0°C 7 dygn i följd och den har nu gjort sitt intåg i Götaland och större delen av Svealand, endast Dalarna undantaget. Samtidigt brukar april innebära vad som ofta kallas den femte årstiden i fjällen; Vårvintern. Det är antagligen den bästa årstiden enligt min mening. Dagarna blir längre och temperaturerna behagliga, men skaren bär fortfarande. Och frampå dagen när solen legat på så skaren inte bär längre är det bara att gräva sig en solgrop och ta fram termosen! Det är även nu som lukterna kommer tillbaka på fjället. Solvarm ljung och porlande bäckar.

  Alla har vi väl våra favorit-vårtecken? De första vårblommorna känns ganska givna. För undertecknads del även fräknar i ansiktet. För några år sedan fick jag se en notis i tidningen om att lemurerna på Skansen släpps ut i vårsolen när den värmer gott. Och när sanden sopas bort från gatorna och lusten att cykla blir påträngande. Ja de är alla tydliga vårtecken.

  Det finns även andra meteorologiska vårtecken utöver dygnsmedeltemperaturen. Till exempel kraftigt regn med stora droppar, ett typiskt sommarregn. Det är inte för inte som det kallas sommarregn vet ni, inte bara för att det mest snöar på vinter istället för att regna. Det är faktiskt så att sommaren är den nederbördsrikaste årstiden. Det hänger ihop med att luften är varmare då och kan innehålla mer fukt som bildar moln och som sedermera faller ner som regn.

  Även blixtar är ett härligt meteorologiskt vårtecken. För att blixtar ska uppstå krävs det en hel del energi i atmosfären och under vintern är solen inte tillräckligt stark här hos oss i karga Norden för att tillräcklig energi ska tillföras. Det är inget de flesta tänker på men har du någonsin sett en blixt på vintern? Därför blir det alltid lite av en snackis här på kontoret när det börjar dyka upp blixtar i prognoskartorna igen!

  Så se till att ha solbrillorna och pollenpillrena redo, nu är det snart vår på allvar!

  Av: Caroline Tollstadius