Vårt avlånga land

Reklam
Mina Sidor
 • Syrénklasar på väg att slå ut i Malmö. Foto: Annie Persson

  Vinterfjäll. Foto: Caroline Tollstadius

 • Vårt avlånga land
  12.05.2015 13:27

  Ofta hörs Sverige refereras till som ”vårt avlånga land”. Det är ju en väldigt passande beskrivning och Sverige är med sina nästan 160 mil longitudinell utsträckning ett land som det är extra roligt att vara meteorolog i.

  Just nu pågår i Riksgränsen Scandinavian Big Mountain Championships, i folkmun NM, en skidtävling som avgörs på nordsidan av Nordalsfjäll och som brukar markera slutet på skidsäsongen för många medan större delen av Sverige har släppt alla tankar på vinter och skidåkning sedan länge.

  I andra änden av Sverige har vi redan haft flera dygn med temperaturer över 20 grader och på flera håll har sommaren redan kommit enligt meteorologisk definition. Delar av Skåne, östra Götalandskusten norr om Kalmar samt i trakterna av Hjälmaren är det redan sommar och syrénen har enligt uppgift nästan slagit ut i både Halmstad och Malmö.

  Sådana här variationer gör vårt jobb som meteorologer ständigt omväxlande och även om det kan kännas avlägset att skriva om snöfall å ena sidan och 20 plusgrader å andra sidan på samma dag när det kanske bara regnar och känns ruggigt utanför mitt eget fönster, är det lite som att förflytta sig mellan olika världar. Fast alltihop händer ungefär samtidigt och i samma land!

  Så på samma gång Välkommen sommar! och Tack för den här skidsäsongen!

  Av: Caroline Tollstadius