Våren är här!

Reklam
Mina Sidor
 • Vårtecken. Photo: Darkangels

 • Våren är här!
  11.03.2014 05:47

  Så här års brukar man börja undra: när kommer våren? Hur många veckor av snö och kyla är det kvar? Alltså… man brukade göra det de sista åren. I år känns det något annorlunda. Jag går ut en helgmorgon och vad är det som händer? Solen skiner som galen, jackan känns som om någon har eldat på den, första blyga blommor tittar upp mot himlen, fåglarna städar gräsmattan frenetiskt (det är vad de tycker iaf). Man glömmer vart man var på väg och tittar runt i häpnad. Kan det vara sant? Mars har ju knappt börjat.

  First things first. Enligt meteorologisk definition av vår ska dygnsmedeltemperaturen vara högre än noll grader minst sju dagar i rad. Har man konstaterat att det faktiskt stämmer så kan man gå tillbaka till det första dygnet av de sju – datumet blir vårens första dag. Om man lägger till SMHIs villkor till definitionen så kan det inte inträffa tidigare än 15 februari.

  Ok, så är det vår eller inte?, frågar du. Svaret är JA! I södra Sverige är det officiellt vår nu. Även längre norrut i kustområdena. Men nästan hela landet har nu haft dagar med vårtemperatur dvs dagar då medeltemperatur var över nollan. Men, men, vinter är en fighter och ger inte upp så lätt. Ett bakslag som en riktig kylig dag eller någon snöby kan ju fortfarande förekomma så att du inte glömmer så fort. Nästa påminnelse kan komma så fort som nästa helg. Man får hoppas att våren står emot.

  Av: Monika Lakomiak