Stormar i Kina

Reklam
Mina Sidor
 • Foto: PA Photos

 • Stormar i Kina
  01.04.2013 12:16

  Även om vi i Sverige tycker att mars månad inte har varit den roligaste vad gäller väderläget och ankomsten av våren så har de i Kina inte haft det så lätt i jämförelse. Här har de i mars fått tampats med kraftiga stormar som kostat landet både liv och pengar. Inom loppet av en månad har fem olika tillfällen med problematiskt väder inträffat. Det har till exempel förekommit både tornados, åska, hagel och snöblandat regn.

  Det är främst de södra och mellersta delarna av Kina som har drabbats hårdast. Det är egentligen inte sällsynt med stormar här, det är just tiden på året som gör det ovanligt. Till exempel fick Yangjiang i provinsen Guangdong 105 mm på 48 timmar, detta var mellan den 28:e och 30:e mars. Som regel brukar man här ligga på mellan 75 och 85 mm på hela månaden. I Dongguan i samma provins uppstod en tornado med maxvindar på 176,8 km/h vilket ledde till 272 skadade personer och till en kostnad på 209miljoner $.

  En möjlig förklaring till vädret är att södra Kina har haft sydliga vindar. När denna varma och fuktiga luft från tropikerna möter den mycket kallare och torrare luften från Asiens landmassa uppstår gynnsamma förhållanden för att skapa kraftiga stormar och tornados. Det bildas det som kallas supercells, kraftiga åskmoln som roterar.

  Det ser dock bättre ut för kineserna framöver! Dock får vi i Sverige vänta ett tag till på de där riktigt varma vårdagarna. Till veckoslutet nu väntas ett lågtryck upp söderifrån med tillhörande nederbörd, dock lite osäkert vilken bana det tar. Så håll gärna koll på vädret via vår väderapp, WeatherPro!

  Av: Caroline Hansson