Sommarsnö i tropisk värme

Reklam
Mina Sidor
 • En väderprognos med höga temperaturer och snö - snart möjlig för Dubai.

  Öarna utanför Dubais kust är synliga från rymden. Bild: NASA's Earth Observatory

 • Sommarsnö i tropisk värme
  06.06.2015 19:56

  Dubai, en delstat i Förenade Arabemiraten, är känd för att tämja gränserna för det omöjliga och konsekvent fullföljer sina ambitioner att ha ’det bästa, det största, det högsta’ i världen. Ett av pågående projekten är The World – en konstjord arkipelag bestående av 300 öar och formad till en världskarta. Den är 9 km bred, 7 km lång och är synlig från rymden. En del av arkipelagen – The Heart of Europe, innehållande Sverige-ön – ska främja kontinentens kultur, konst och traditioner.

  I Dubai-Sverige ska besökare kunna flytta in i en av de 10 villorna byggda i en skandinavisk stil, med vikingaskepp som tak, och äta på en flytande restaurang som ska påminna om en Stockholms saluhall. De ska kunna lyssna på svensk musik, delta i firandet av midsommar, valborg eller lucia och, inte minst, uppleva det svenska klimatet.  Med hjälp av tysk teknik ska lufttemperaturen hållas ned vid 27 grader, en helt behaglig temperatur, samtidigt som gatorna ska täckas av regn och snö genererat av pumpar liknande dem som används i film industrin.  Något för dig som saknar snö men inte riktigt vinterkyla. För att undvika för snabb snösmältning ska gatorna förses med 1,6 km lång rörsystem som kyler ner marken. Det blir även möjligt att göra en snögubbe med hjälp av konstsnö. Smältvatten ska samlas och återanvändas för att tillverka ”nysnö” – en trevlig miljötanke i ett projekt som kräver massor av energi att bygga och underhålla.

  The Heart of Europe ska stå klar i slutet av 2016, redo för världsnyfikna turister, givetvis de med lite tjockare plånböcker. Och med ett nytt ide att införa förbiflygningar med en helikopter över öarna kan en resa från Dubais tropiska värme till snötäckt Sverige ta mycket mindre tid än man någonsin drömt om.

  Av: Monika Lakomiak