Snökanoner

Reklam
Mina Sidor
 • Radarbild från 18 januari kl 20.30. Pilen indikerar vindriktning och det syns tydligt hur snön ligger över havet som på ett band i vindriktningen.

 • Snökanoner
  21.01.2014 00:49

  Under inledningen av vintern pratar meteorologerna ofta om ”snökanoner”. Det är ett fenomen som uppstår när kall luft, dvs. minusgradig, transporteras över öppet hav. Vattnet, som håller minst 0 grader, är varmare än luften och värmer därför upp den underifrån, dessutom tillförs en hel del fukt.

  När luften värms underifrån blir de lägre luftlagren varmare än ovanförliggande och börjar därmed stiga. När den stigande luften når en viss nivå bildas moln och om molnen får växa till sig kommer tillslut nederbörd att fällas ut. Den här processen, där de nedre luftlagren blir varmare än ovanförliggande luft och börjar stiga, kallas konvektion och är även vad som skapar vackert-väder-moln, cumulus, på sommaren. Nederbörden som kommer ur dessa moln är ofta kraftig men kortvarig alltså i form av regnskurar eller snöbyar.

  För att en snökanon ska bildas krävs att vindarna är sådana att kall luft transporteras över öppet hav, eller egentligen en vattenyta vilken som helst, och för att vi ska märka av den krävs att denna luft sedan blåser in över land. Är vindförhållandena rätt och riktigt kall luft transporteras en väldigt lång sträcka över hav kan det komma rikliga mängder snö och den kan dra in långt in över landet. Typiska områden och tillfällen där detta sker i Sverige är vid nordostliga vindar i Gävletrakterna samt vid ostliga vindar över i stort sett hela östra Svealand- och Götalandskusterna, vilket har varit fallet den senaste veckan. Snökanoner kan även bildas över våra sjöar, Vänern och Vättern.

  Snökanonerna förtjänar sitt namn och vid rätt förhållanden kan det verkligen vräka ner snö och det i flera dagar i sträck. Då tar vi kälkarna fram och vantarna på, osv…

  Av: Caroline Tollstadius