Säsong för åska

Reklam
Mina Sidor
 • Bilden är tagen från vår webbprodukt Lightning Tracker.

 • Säsong för åska
  08.05.2015 15:00

  I tisdags (5/5) drog åsksäsongen igång på allvar och det är maj till september som är de månader med högst åskfrekvens. Ett stormoväder med åska drog i tisdags och natten till onsdag över främst Tyskland och Danmark men även delar av Sverige berördes.

  Ovädret kom från sydväst och innan det hade nått Sverige drabbades norra Tyskland hårt av det. Här var vindarna mycket hårda och några tromber noterades. Detta orsakade att träd revs upp och tak blåstes av. Det ledde till ett dödsfall i Hamburg där en man i en bil träffades av ett tak från en byggnad. Många personskador och skador på hus och bilar skedde på flera håll. Det var även väldigt hög intensitet av blixtar men skadorna kom främst från flygande objekt.

  Ovädret nådde sedan Sverige under kvällen. Först drabbades västkusten av åska med kraftigt regn. Senare berördes även Skåne, Blekinge, södra Småland och Öland. I Höllviken i Skåne slog blixten under tisdagskvällen ned i ett tak till en villa. Trots eftermiddagens regn brann hela villan ned. Ingen skadades av branden men huset var bortom all räddning.

  Bilden är tagen från vår webbprodukt Lightning Tracker. Det är en tjänst som registrerar blixtnedslag med hjälp av ett nätverk av blixtsensorer. I Lightning Tracker kan man alltså se blixtnedslagens position men även mer information ges. Det är möjligt att se om blixtens laddning var positiv eller negativ, vilken styrka (kilo Ampère) och vilken träffsäkerhet varje enskild mätning hade. Lightning Tracker ger dessutom information om det var en blixt som gick mellan olika moln eller om den gick mellan moln och mark. Medelvärdet i den rumsliga träffsäkerheten är 150 meter vilket kan jämföras med att medelstorleken av åskoväder är drygt 20 km.

  Alla färgade markeringar i bilden är uppmätta blixtar under tisdagen och natten till onsdag. Vi ser i bilden att berört område var störst i Tyskland men även Nederländerna, Danmark, Polen och Sverige berördes.

  På onsdagskvällen drog ytterligare ett åskoväder in över nordvästra Skåne och södra Halland. I Örkelljunga i Skåne sattes ännu en villa i brand. Det var taket som började brinna men detta hus kunde räddas med ett släckningsarbete både inifrån samt utifrån huset. Också denna gång blev utan personskador.

  Ett Norwegianplan från Kastrup mot Barcelona tvingades under onsdagskvällen att vända då det blivit träffat i vingen av blixten. Landningen räknades som normal och ingen person skadades. Dock infann sig visst chocktillstånd hos passagerarna som lugnade sig efter landningen.

  För Sverige mätt var varken tisdagens eller onsdagens åskoväder stora i jämförelse med de som brukar vara under sommaren. Dock förekom ändå olyckor vilket ger respekt för dessa oväder.

  Av: Patrik Boström