Pollen- och väderprognos

Reklam
Mina Sidor
 • Foto: PA Photos

 • Pollen- och väderprognos
  17.04.2012 08:18

  De flesta går kanske och väntar på att vår- och sommarvärmen vi tidigare haft kommer tillbaka. Vädret som väntas den kommande veckan (ostadigt) gör dock inte alla besvikna, dem som lider av pollenallergi väntas inte alls få samma svåra problem som när det är soligt vårväder ute.

  Växter sprider pollenkorn för att fortplanta sig och det är just dessa som är boven för pollenallergiker. När dessa korn kommer i kontakt med slemhinnorna i näsan och luftvägarna utlöses allergiska reaktioner hos en del som kan leda till både snuva och torra ögon. I Sverige är det framförallt pollen från lövträd som björk, al och hassel, olika sorters gräs och gråbo som kan ge upphov till besvären.

  Pollenkorn rör sig med vinden och har svårare att spridas då nederbörd faller, när det är varmt och blåsigt ökar pollenspridningen. Ostadigt väder väntas under kommande vecka med regn och snö över landet som hjälper till att rensa luften från pollenkorn. Nederbörd rör sig norrut under tisdagen och på onsdag och torsdag växlande molnighet med skurar som varvas med lite sol. Under fredagen väntas ett omfattande lågtryck in från sydost som ser ut att ge rikliga mängder regn i söder som övergår i snöfall i sin bana norrut. Till söndagen och inledningen på nästa vecka mindre nederbörd och risk för att spridningen återigen kommer igång!

  Av: Caroline Berg