Ovanlig Oktober 2015

Reklam
Mina Sidor
 • Höstpromenader i oktober möjliggjordes av det torra och soliga vädret. Originalbild från pixabay.com

  Det ovanliga oktobervädret höll i sig till slutet av månaden. Originalbild från pixabay.com

 • Ovanlig Oktober 2015
  01.11.2015 06:00

  När inte regnet öser ner kan man på hösten njuta av naturens färgskiftningar. Jag och många andra beger oss ut på höstpromenader för att fånga årstiden innan vinterns svartvita mörker anländer. Den långa hösten har i år resulterat i många höstpromenader och det blev ytterligare en trevlig promenad i höstvädret under oktobers sista dag. Oktober 2015 är en månad som troligtvis kommer bli ihågkommen av mig och många andra som en månad med otroligt bra höstväder.

  Vädermässigt har det varit en ovanlig oktober med väderrekord i antal soltimmar och lite nederbörd. Föreställningen om att oktober är en kall, mörk och blöt månad har i år illa stämt med verkligheten. Istället för halvtaskiga höststormar har oktober 2015 på många håll bjudit på härliga höstdagar.

  Högtryck dominerade väderläget under en stor del av oktober med stabilt väder och lite regn. Många lågtryck blockerades av högtrycket och tvingades röra sig norröver. De nederbördsområden som berörde landet regnade istället mestadels av sig i fjällen. Resultatet blev att Götaland, Svealand och östra Norrland fick hälften så mycket regn som en vanlig oktober, eller ännu mindre.

  I oktober har också höstsolen strålat ordentligt, särskilt längs med Norrlandskusten där väderrekord satts, och månaden har varit något varmare än normalt på många håll i landet. Det har dock inte bara varit sol utan också en del moln, även under högtrycket. Men oftast har solen kunnat skymtas då det inte varit några riktigt tjocka mörka moln. Perioder med morgondimma som under dagarna skingrades av solen förekom också under oktober.

  Enligt mig har 2015 års torra och ljusa oktober verkligen presterat på topp, även om någon kantarellfantast säkerligen tycker annorlunda. Betyder det att november blir sämre? Antagligen.

  Högtrycken tenderar i november att befinna sig över Centraleuropa och ner mot Spanien (istället för här över Skandinavien). Det skulle kunna leda till ett starkt västligt flöde där det är fritt fram för lågtryck att som vanligt storma in över Sverige. November lutar därför åt att kunna bli sedvanligt blöt och blåsig, men förhoppningsvis blir det ingen överkompensation för en torr oktober.

  Vi märker hur det blir.

   

  Källa: Data över observationer från SMHI

   

  Av: Niklas Malmgren