Orkansäsong i slow motion

Reklam
Mina Sidor
 • Radarbild som visar nederbörd över Atlanten (Bild: NOAA)

  Havsvattentemperatur i grader för östra Atlanten (Bild: MeteoGroup)

  Satellitbild av orkanen Katrina (Bild:NOAA)

 • Orkansäsong i slow motion
  31.08.2013 11:30

   

  För åtta år sedan drabbade en av de svåraste orkanerna USA när orkanen Katrina härjade i New Orleans. När vi nu befinner oss slutet av augusti 2013 har vi ännu inte haft några namngivna orkaner över Atlanten. Detta trots att National Oceanic and Atmospheric Administration center (NOAA) förutspått en aktiv orkansäsong. Om NOAA:s senaste prognos är korrekt ska det i Atlanten finnas beredskap för 6 till 9 orkaner (3 till 5 större) före slutet av november.

  Orkaner har en omfattande livscykel som börjar i centrala Afrika.
  Deras födelse är associerad med intensiva åskväder som ofta bildas i denna del av världen. Stormarna glider sedan vidare över Västafrika och så småningom in över östra Atlanten. Om de atmosfäriska förhållandena är de rätta kommer dessa celler av åskväder bilda en tropisk storm innan det till slut kan bildas en orkan.

  För orkaner ska kunna bildas måste havets temperatur vara över 27 grader på flera meters djup. Varm, fuktig luft sugs in åskcellerna som sedan så småningom bildar en cirkulation. De atmosfäriska förhållanden högt upp i troposfären är också viktigt för att en orkan ska kunna bildas. Vindhastighet och riktning måste vara relativt stabila genom hela atmosfären. Om det finns för mycket variation kommer bildandet av en orkan att motarbetas.

  Men så återstår frågan om varför Atlanten har gett upphov till så få orkaner i år. Havstemperaturen i östra Atlanten är över genomsnittet för årstiden. Ett antal intensiva åskväder har bildats över delar av Västafrika. Så varför saknas orkanerna när grundförutsättningarna är uppfyllda? Meteorologer tror att det delvis kan förklaras av höga halter damm från Sahara i atmosfären. Denna mycket torra luft förhindrar effektivt omfattande molnbildning och försvagar således systemen som föder orkaner. En annan betydande faktor är associerad med en förändring i vindriktningen med höjden. Förnärvarande är detta en betydande faktor som förhindrar att orkaner föds.

  Om NOAA:s förutsägelser kommer att besannas skulle resterande del av orkansäsongen vara mycket intensiv. Meteorologer och utsatta i Västindien, Mexiko och USA kommer därför hålla ett vakande öga på utvecklingen över Atlanten de kommande veckorna.

   

   

  Av: James Wilby & Alexander Håkansson