Orkan Haiyan

Reklam
Mina Sidor
 • Förödelse i staden Tacloban efter Haiyans härjning i helgen. Bild: Press Association

  En astronaut från den internationella rymdstationen ISS blickar ner på den magnifika orkanen Haiyan. Bild: NASA/Karen Nyberg

 • Orkan Haiyan
  12.11.2013 02:31

  I helgen svepte orkanen Haiyan in över Filippinerna. Enligt Weather Channel har endast tre stormar varit kraftigare sedan 1969, samtliga i Stilla Havet. En lika kraftig orkan har aldrig förekommit i Atlanten. Hur motsägelsefullt är inte det? I Stilla Havet förekommer de kraftigaste ovädren. Det beror på att Stilla Havet är jordens största ocean och stormarna tillförs energi när de rör sig över den varma vattenytan (här har vi tidigare beskrivit hur en orkan bildas). Dessutom blir de inte hindrade av land utan kan få rejält med fart av all energi de samlar på sig.

  Orkan Haiyan innehöll tillräckligt med energi för att medelvindhastigheter på 87 m/s skulle noteras av U.S. Navy’s Joint Typhoon Warning Center strax innan orkanen nådde Filippinernas kust och 65 m/s, enligt den Filippinska vädertjänsten, då Haiyan nådde land. Orkan Haiyan lämnade oändlig förödelse efter sig, bilder från områden där den svept fram liknar bilder från Thailand och Indonesien efter Tsunamin 2004. Hela städer och byar är i det närmaste förintade. Otäckt.

  Det är svårt att tänka sig hur mycket det blåste i helgen i Filippinerna. Det är som att försöka tänka på hur mycket 1 miljard kr är, jag har lixom inte det begreppet. Jag har lutat mig mot vinden några gånger. Då undrade jag hur mycket mer det skulle krävas för att jag skulle lätta, om jag hoppar kommer jag att landa en liten bit bort då? Om jag minns rätt blåste det omkring 20 m/s vid de tillfällena. Det är inte ens hälften av hur mycket det blåste i Filippinerna!

  Jag både fascineras och fasar.

  Av: Caroline Tollstadius