Midsommarafton, korta solperioder och regnskurar

Reklam
Mina Sidor
 • Bild 1. Väderprognos från 02:00 till 14:00 21 Juni 2013

  Bild 2. Väderprognos från 02:00 till 14:00 20 Juni 2014

  Bild 3. Väderprognos från 02:00 till 14:00 19 Juni 2015

  Bild 4. Lathund till väderkartornas symboler och fält

 • Midsommarafton, korta solperioder och regnskurar
  15.06.2016 13:22

  Midsommarafton sammanträffar med de längsta dagarna och kortaste nätterna på året. Det är en dag då många träffas, äter gott och umgås. Ett annat signum för midsommarafton är dess varierade väder. Det mest klassiska må vara flyttande av bord och stolar in och ut ur husen. Vi vill så gärna vara utomhus då solen äntligen hittat fram men regnskurarna återvänder gång på gång och varvas med att solen återigen får ta plats och värma. Det ofta plötsliga regnet gör att potatisen på tallriken blir svampig, köttbullarna (eller valfritt vegetariskt substitut) tappar sin ståtliga hållning och snapsen späds ut. När dagen är igenom tittar vi på termometerns uppmätta värden och märker att de är jämförbara med julaftons temperaturer!

  Detta gäller inte alla år men midsommarvädret är minst sagt varierat mellan åren. I denna artikel tar vi en titt på hur vädret på midsommarafton har sett ut de tre senaste åren. Till varje år visas en bild på den närmaste prognosen till 14:00 svensk tid på varje års midsommarafton. Denna prognos görs av det Europeiska meteorologiska centrets superdatorer ECMWF 02:00 svensk tid natten till midsommarafton.

  OBS: Se bild 4 längst ned för förklaring av väderkartornas olika symboler och fält.

  2013 – Ganska mycket moln och en del regn men relativt höga temperaturer och i öster solchanser.

  Dagen innan midsommarafton den 21 juni 2013 gav ett tillfälligt högtryck fint och soligt väder i Götaland. Dock var det ett falskt intryck av vädret skulle bli i Götaland på midsommarafton. Högtrycket dog ut varpå ett lågtryck från Danmark drog in över södra Sverige. Samtidigt berördes norra Sverige av ett lågtryck från Norska havet. På midsommarafton drog moln in från väster. I landets västra delar blev det därmed mestadels mulet väder och en hel del regn eller regnskurar. I landets östra delar var det till en början växlande molnighet och under morgonen noterades några blixtar över Öland och Gotland. Varmare luft hade dragit in i samband med lågtrycken så det blev ändå relativt varma temperaturer. I Götaland och Svealand 20 till 25 grader, i Norrland 15 till 20 grader.

  Väderprognosen för midsommarafton 21 juni 2013 syns i bild 1. Regnet som kom in senare på eftermiddagen syns vara på väg på denna prognos som var till kl. 14:00 men dock var regnet i verkligheten tidigare än prognosticerat. En miss i prognosen var åskknallarna på morgonen över Öland och Gotland.

  2014 – Nordliga luftströmmar och mycket moln med undantag för Götaland.

  Dagarna innan midsommarafton den 20e juni 2014 hade ett lågtryck från Norska Havet dragit in och fört med sig mycket ostadigt väder i stort sett hela Sverige. Till midsommarafton hade det passerat men lågtrycket låg nu över Finland och vinden vridit, därmed förde nordliga vindar in kyligare luft över Sverige. Det blev en midsommarafton med ganska mycket moln men i Götaland klart väder på många håll. Inte så värst mycket regn men det låg några regnskurar i Skåne och över Norra Norrland, i Lapplandsfjällen snöade det. Det var ganska kallt, omkring 15 grader i Götaland och i Svealand, endast lokalt i Götaland var det upp mot 20 grader som mest. I Norrland 5 till 10 grader.

  Väderprognosen för midsommarafton 20 juni 2014 syns i bild 2. En åskknall noterades nära Sveriges sydspets vid 14:00-tiden vilket prognosen missade. Dock antydde prognosen på ostadigt väder vilket gynnar utvecklingen av åskmoln. I övrigt inga signifikanta missar i prognosen.

  2015 – Mulet och kyligt i söder men varmare och lite solsken i norr.

  Inför midsommarafton den 19 Juni 2015 var det ett oroväckande frontsystem som närmade sig västerifrån. Dagarna innan fick Götaland och Svealand en hel del sammanhängde regn när fronten passerade. Ett lågtryck bildades och låg kvar över södra Sverige på midsommarafton. Det ostadiga vädret dominerade i söder och dagen blev mulen med regnskurar på många håll, dock lokalt. Norrland drog vinstlotten detta år och fick stabilare väder med mest uppehåll och en del solsken. Det var 10 till 15 grader i södra Sverige där Stockholm hade endast 12 grader, kallaste midsommartemperaturer i Stockholm sedan 1902. I Norrland något varmare med 15 till omkring 20 grader där det i Boden uppmättes 21 grader som mest.

  Väderprognosen för midsommarafton 19 juni 2015 syns i bild 3. Prognosen för molnigheten stämde i Svealand men luckorna som syns i prognosen i Götaland stämde inte med verkligheten då det mest var mulet även här. I Norrland hade prognosen för mycket moln där det var mer solchanser än vad som syntes i prognosen. Temperaturen stämde bra i söder men i norr var det några grader varmare än väntat. Den väntade åskan i delar av Götaland blev inte av.

  Sommar, sommar

  Vädret på midsommarafton kan bjuda på varmt och soligt väder men som vi känner till är det ofta ostadigt och växlande. Det beror på de lågtryck som ofta ligger nära landet likt de exempel vi sett ovan. Ett något säkrare midsommarväder återfinns ofta vid de svenska kusterna där det är lite lägre risk för skurar och ofta något mer uppluckrad molnighet. Med undantag för 2015 gav 12-timmarsprognoserna rimliga bilder av vilken molnighet och temperatur det skulle bli på midsommarafton.

  Av: Patrik Boström