Lite om ljudets hastighet och hur långt du behöver räkna.

Reklam
Mina Sidor
 • Blixt över Uluru, Ayers Rock, Australien. Foto: PA Images

 • Lite om ljudets hastighet och hur långt du behöver räkna.
  13.06.2014 11:46

  Nu är den här! Den härliga tiden när himlen kan öppnas på vid gavel och släppa ner ett riktigt skyfall. Ett sådant där härligt sommarregn med gigantiska droppar som gör en helt genomdränkt på bara någon minut om man inte hunnit ta skydd. Och sedan bara en kort stund senare kommer solen fram igen och torkar upp marken och blöta kläder som om inget hade hänt.

  Vanligt är ju också att det förekommer åska i samband med dessa skurar, vilket vi fått erfara de senaste dagarna i södra Sverige. En tidigare vädernyhet förklarar hur åska uppstår men den ständiga frågan i dessa sammanhang är ju hur långt bort är blixten? Hur långt ska jag räkna och vad ska jag sedan dela med?

  Det hela börjar med att vi får syn på blixten, eller oftast snarare råkar se blixten. Eftersom ljudet rör sig långsammare än ljuset dröjer det innan åskan kommer dundrande. Ljudets hastighet i luft är ungefär 340 m/s, alltså 1 km på ca 3 s vilket innebär att jag ska dela med 3 när jag räknat sekunderna. Pedagogiskt exempel: Om jag hinner räkna till 12 sekunder från jag såg blixten tills åskan kommer betyder det att blixten slog ner 12 / 3 = 4 km bort!

  Hoppas ni får nytta av denna kunskap i sommar och att ni får chansen att njuta i ett riktigt rejält sommarregn!

  Av: Caroline Tollstadius