Ingen riktig sommar, eller?

Reklam
Mina Sidor
 • Ingen riktig sommar, eller?
  01.08.2015 12:44

  Sommaren 2014 upplevdes av många som en av de bästa somrarna på många år. I år har sommaren, än så länge, inte levt upp till samma nivå med många regniga dagar och solen har lyst med sin frånvaro.

  Trots att många upplevt denna sommar som kall och regnig så har medeltemperaturen legat inom det normala för juli månad förutom i delar av Norrland där medeltemperaturen varit något lägre än normalt. Det stämmer dock att juli har haft några fler regndagar i år än det klimatologiska snittet.

  Hur kommer det sig då att vi tycker att den här sommaren har varit ovanligt kall när den i själva verket har varit normalvarm? Vi hoppas oftast på en varm och skön sommar med mycket sol och när vi tänker tillbaka på somrar som varit så är det ofta minnen kring just sol och bad som dyker upp. Därför är det inte så konstigt att sommaren förknippas med varma härliga dagar på stranden. En av anledningarna till att juli har upplevts som kallare än normalt har att göra med att värmen varit ojämnt fördelad över tiden. Första veckan i juli uppmättes temperaturer på över 30 grader en bit upp i Norrland men eftersom de flesta inte hade gått på semester då så var det inte så många som kunde njuta av värmen. Resten av juli var dagarna med temperaturer över 20 grader lätträknade men när juli månad summeras så har alltså medeltemperaturen legat inom det normala.

  Av: Eric Sönnert