Ingen riktig (Mid)sommar

Reklam
Mina Sidor
 • Ingen riktig (Mid)sommar
  19.06.2014 12:29

  Det blir ingen riktig sommar under Midsommarhelgen i år. Det verkar som om sommarvärme har packat väskor och åkt på semester den här veckan. Det blir blött med några regnområden som vandrar över landet under de närmaste dagarna och kallt med temperaturer knappt överstigande 15 grader i södra Sverige och minusgrader (och snö!) i Norrland.

  Bilderna visar prognosen för Midsommarafton mitt på dagen. Ju varmare färger desto varmare luft fast, ja… det är mest grönt över Sverige (övre bilden). Det finns dock chans att solen glimtar mellan molnen på några håll (nedre bilden) och skänker lite värme till oss som sitter runt Midsommarstången (om man nu inte väljer att värma sig på ett annat sätt, en vild Midsommardans kanske?).

  Midsommar är en ganska ostadig period under våren/sommaren då temperaturer skiljer sig väldigt mycket från år till år och trender är svåra att fånga. Det kan vara både 25 och 10 grader, regn eller sol, och ett år kan vädret vara mer generöst för södra Sverige, ett annat för Norrland. En av de varmaste midsomrarna påträffades i 1970 med temperaturer runt 30 grader på många håll. År 1987 sjönk lufttemperaturen till nära nollan i Norrlands inland och till lite över 10 grader i Stockholmsområdet.

  Tja, inget köldrekord i år men inte så långt ifrån heller. Man får väl ta det som kommer. Ta på dig en varm tröja då och dedicera en dans till bättre väder nästa år.

  Glad Midsommar!

  Av: Monika Lakomiak