Indonesisk inferno

Reklam
Mina Sidor
 • Brinnande torvmark ger tjock och giftig rök. Här bränder på Borneo. Bild: NASA Earth Observatory

 • Indonesisk inferno
  09.11.2015 05:23

  Under de senaste två månaderna har det pågått en av de värsta natur- och klimatkatastrofer i människans historia. Omfattande bränder i Indonesien har slukat några tusen km av skog och orsakat enormt utsläpp av växthusgaser till atmosfären, större än många länders totala årsutsläpp. Det placerar Indonesien på fjärde plats bland de värsta utsläppsländer i världen. Vatten som används för att släcka bränder håller på att ta slut och biologisk mångfald är allvarligt hotad. Giftig rök har redan skördat några människooffer och omkring en halv miljon har sökt hjälp för andningsproblem. Skolor har stängts, likadant flygplatser och ekonomiska kostnader har stigit till miljarder dollar. Sydliga vindar förflyttar röken till grannländer där luftkvalitén har sjunkit dramatiskt. Med tanke på alla ansträngningar att minska utsläppen och hålla den globala uppvärmningen på hyfsad låg nivå får hela världen ta konsekvenser av denna katastrof men ändå har internationella medier varit överraskande tysta.

  Att skogen brinner händer ju då och då och är t.o.m. ett sätt för naturen att återställa sin produktivitet. Det som är speciellt med bränderna i Indonesien är att de är extremt svåra att släcka. Orsaken ligger i marken. Kustområdena på Borneo och Sumatra består av tjocka lager av torvmark. De funkar som outtömlig bränslekälla och gör att bränderna ’gömmer sig’ under markytan och kan pyra där i veckor eller månader. På det sättet kan de lätt sprida sig över stora områden utan att man märker det och så komma till ytan igen på nya ställe. Det hjälper alltså inte att släcka bränderna på ytan. När torvmark brinner bildas det dessutom mycket mer och tjockare rök och det finns platser i Indonesien där sikten har reducerats till 50 meter. Oftast det enda sättet att hantera den typen av bränder är att vänta på de kraftiga regnen som kommer med monsunen. I år har dock den torra perioden förlängts tack vare ett starkt El Niño fenomen som gör att bränderna har nått katastrofala dimensioner. Första regnet har nu kommit men det kommer att ta mycket tid för alla eldkällor att upphöra.

  Bränder i just Indonesien den här årstiden är egentligen inget nytt. Inte de senaste 20 åren i alla fall. Det är ett enkelt och billigt sätt att vinna odlingsmark och med en växande palmolja industri blir förfrågan allt större. Det är både små bönder och stora företag som är ute efter mark där de kan plantera palmer och andra odlingsväxter. Bönder har rätt att bränna ner upp mot 2 hektar av mark men ett dåligt kontrollsystem och korruption bidrar till att skogen bränns ner olagligt i mycket större omfattning. När man väljer att starta bränder just i torvrika områden blir också konsekvenserna mycket mer omfattande.

  Att släcka befintliga bränder är såklart av högsta prioritet men att agera preventivt är minst lika viktigt. Experter har kommit med en hel del råd för den indonesiska regeringen såsom att uppmuntra hållbar produktion, utveckla tekniska system för markförvaltning samt att bekämpa korruption genom system av tillstånd och licenser.  Men bränderna är inte bara Indonesiens problem. Tvärtom, det handlar om globalt klimat. Därför måste också världen engagera sig i processen, t.ex. genom finansiellt stöd och utbildning för småbönder och inte minst mer medvetet val av palmolja producenter. Med världens svalt intresse finns det risk att alla löften om åtgärder blir snabbt bortglömda.

  Av: Monika Lakomiak