Indiansommar

Reklam
Mina Sidor
 • Indiansommar
  28.08.2016 11:53

  Hösten närmar sig med snabba steg. På vissa håll i landet har den faktisk redan anlänt, i alla fall om man ska följa den meteorologiska definitionen av höst (dygnsmedeltemperatur under 10 grader i fem dygn i följd). Är man då en som gillar sol och värme är det bara att hoppas på en indiansommar.

  Det är ett uttryck för en ovanligt varm period under hösten. Alltså en påtagligt höstlik period som följs av stabil och varm period. Många använder nog uttrycket brittsommar istället, som i stort sätt har samma betydelse. Skillnaden ligger i att brittsommar är knuten till dagarna kring Birgittadagen den 7 oktober, medan indiansommar kan förekomma under hela hösten.

  Det finns två huvudteorier om vad uttrycket indiansommar kommer ifrån. En menar på att indianerna i Nordamerika inväntade just en stabil värme period under höstarna för att jaga buffel. Den andra syftar på den stabila och varma period som brukar följa sommarmonsunen i Indien. Men oavsett uttrycket ursprung så är fenomenet ofta efterlängtat och uppskattat.

  Låt oss hålla tummarna för en riktig indiansommar i höst!

  Av: Malva Lindborg