Högtryck = mulet, va?!

Reklam
Mina Sidor
 • Även om högtryck brukar betecknas med ett rött H betyder det inte att det nödvändigt blir varma temperaturer.

  Molnen ligger som en fluffigt lock över Chamonixdalen och solen skiner från en klarblå himmel på alla som tagit sig upp en bit på berget och ovanför inversionen. Foto: Caroline Tollstadius

 • Högtryck = mulet, va?!
  08.10.2016 18:10

   

  Det befinner sig ett högtryck över Norrland så varför är det mulet? Ska inte högtryck betyda finväder?

  Nja riktigt så enkelt är det inte. Högtryck betyder helt enkelt bara att lufttrycket vid marken är relativt sett högt.

  I en högtryckssituation är vädret ofta stabilt eftersom ett högtryck har en tendens att gilla läget och ligga kvar mer eller mindre stationärt under en längre period, till skillnad från lågtryck som gillar att röra på sig. Man kan tänka på det som att ett högtryck trycker hårt mot marken därmed är svårt att flytta, i motsats till ett lågtryck som inte trycket vidare hårt mot marken och därmed är mycket rörligare. I de här stabila högtryckssituationerna är det ofta mest svag vind och liten omblandning av luften. Det här gör att tex. på sommaren stannar den torra, varma sommarluften kvar i området och ger samma fina sommarväder dag ut och dag in. Ofta bildas stackmoln som ibland kan ge lite skurar men i stort sett är det samma luft som cirkulerar.

  På hösten har vi istället kallare temperaturer och relativt sett fuktigare luft som ”fastnar” inom högtrycksområdet. Om det redan bildats moln och det är liten omblandning så kommer de att ligga kvar. Det blir även ofta så vid högtryck under hösten och vintern att det bildas en inversion en bit upp i luften. En inversion är när temperaturen i atmosfären, istället för att stadigt sjunka med stigande höjd, stiger med stigande höjd. Det här skapar ett varmare luftlager som underliggande kallare luft har väldigt svårt att tränga igenom. Högtrycket bidrar till att formligen skapa ett lock på molntäcket och det kan gå många dagar utan att vi få se en skymt av solen. Trots att man gärna förknippar högtryck med soligt och fint väder!

  Befinner man sig i bergstrakter och det uppstår en inversion, vilket inte är helt ovanligt, kan det mycket väl hända att man kan ta sig upp ovanför inversionen och titta ner på molnen. En härlig upplevelse att ha fått en solig dag fast de där nere i dalen haft det grått och trist.

  Av: Caroline Tollstadius