Högsommarvärme och torka

Reklam
Mina Sidor
 • Högsommarvärme och torka
  28.05.2008 10:25

  Solen gassar och visst har man längtat hela vintern efter sommarvärmen. De närmaste dagarna kommer temperaturerna stiga och det finns bra chanser att vi ser årets högsta notering. I helgen når vi högsommartemperaturer, 25-30 grader i södra Sverige och även i södra Norrland kommer vi förmodligen se noteringar kring 25 grader. Det här varma vädret håller i sig in i nästa vecka med temperaturer nära 30 grader på många håll i Götaland och Svealand. Värmen sträcker sig även upp över vår norra del av landet där man vid kusten får runt 20 grader och i norra Norrlands inland runt 15 grader.

  Det är ett högtryck som nu växer till, vilket gör att det också kommer att bli torrt väder. Den mesta av nederbörden som faller ser ut att hamna i den nordliga delen av landet.  Det har kommit lite eller inget regn den senaste tiden i stora delar av landet, vilket gör att det redan nu är torrt i skog och mark. Visserligen drog regn in över Skåne i måndags som vräkte ner och orsakade problem in trafiken enligt skånskan.se. Men många har blivit utan regn och bland bönderna börjar det nu kännas av.

  Emma Bergstrand som driver ett lantbruk i norra Halland väntar på regnet.  Hon berättar att det är lika torrt i markerna nu som det kan vara i mitten av sommaren när torka råder.  – Det räcker inte med några skurar utan vi behöver mer ihållande regn för att få ordning på vallskörden. Den börjar redan gulna och mycket av näringen i fodret försvinner. Vi får också köra ut vatten åt djuren som är ute på bete eftersom de naturliga vattenkällorna har sinat.

  Redan i slutet av helgen blir det ostadigare i landets norra del med skurar. Som det ser ut nu blir det även ostadigare i den södra delen, men först i slutet av nästa veckan.  

  Av: Sophia Nilsson