Höga vågor i Nazaré

Reklam
Mina Sidor
 • Nazarés läge i Portugal (Artur Rei)

  Havsdjup, se den tydliga dalgång sträcka sig mot Nazaré (Blue Marble Next Generation)

  Lågtryckets läge sydväst om Island som kan ge höga vågor över Europas västkuster

  (Foto från Wikimedia commons)

 • Höga vågor i Nazaré
  03.03.2017 10:35

  Nu i veckan var det läge för många vågsurfare att bege sig till Nazaré i Portugal (Se bild 1). Kusten vid den lilla staden Nazaré är känd att få mycket höga vågor vintertid. I januari 2013 precis utanför Nazaré satte amerikanen Garret McNamara världsrekord i att surfa den högsta registrerade våg som någonsin surfats. Garret McNamara surfade då en våg som uppskattades från dal till topp vara strax över 30 m (100 fot) hög (!).

  Vågor skapas på olika sätt men det vanligaste är vågor skapade av vinden. Frambringandet av vågor beror i huvudsak av vindhastigheten, sträckan och tidsperioden över vilken vinden blåser i samma riktning. Först skapas vindvågor som har en ostrukturerad form och kort tidsperiod samt våglängd. När vågorna rört sig utanför området där de skapas fördelas energin så att de får en mer strukturerad form. Dessa vågor som kallas för dyningar och det är dessa strukturerade vågor surfarna helst vill ha.

  Vad är det då som gör att Nazaré kan få så höga vågor? Jo vattenvågor bryter och tappar energi när havsdjupet minskar. Om havet blir grunt långt innan stranden bryter vågorna tidigare och kommer då att vara lägre vid stranden. Precis utanför kusten vid Nazaré sträcker sig en dal i havsbottnen mot stadens stränder (se bild 2) vilket gör att vågor bryter senare och därför kommer med mer energi. Det är en sorts djup flodbädd på havsbotten som även kan tänkas trycka ihop energin (och upp vattenmassan) och ge vågorna en skjuts att bli ännu högre. Ytterligare en faktor är att det blir grundare väldigt snabbt utanför Nazaré vilket tillåter skarpare och ännu högre brytningar bland vågorna.

  Under vintern befinner sig djupa lågtryck över norra Atlanten och detta kan skapa de höga dyningar som drar in mot Nazaré (se bild 3). Starka nordvästliga vindar som blåser i samma riktning över ett stort område och över en lång tid skapar högre vågor som rör sig åt sydost.

  Senaste åren har inte levererarat riktigt så höga vågor som visats möjliga på denna plats men tisdag den 28 Februari var det chans att få se (eller surfa) riktigt höga vågor i Nazaré igen när stormen Ewan sydväst om Island byggde upp vågor som färdades i sydostlig riktning mot Portugal.

  Mycket höga vågor drog in, en 24-metersvåg surfades i cirka 30 sekunder av italienaren Francisco Porcella. Dock var vågorna inte lika höga som när världsrekordet sattes. Världsrekordhållaren Garret McNamara var på plats men mest som åskådare då han ser platsen som sin barn och gärna ser andra ”våghalsiga” surfare umgås med det.

  Vinden var inte lämpad för högst möjliga vågor. Den var nordvästlig och blåste alltså mot kusten, detta har en negativ verkan på våghöjden då dyningarna endast förstärks om vinden blåser snabbar än deras hastighet. I fallet för högst möjliga vågor vid kusten skall vinden möta dyningarna, alltså blåsa mot dem och på så sätt blir det en bättre surfvåg då den bryter med en tydligare tub-form. Denna typ av tub är det surfarna vill åt och befinna sig inuti. Upplevelsen blir således ännu mer kraftfull.

  Av: Patrik Boström