Glöm vad du lärde dig i skolan

Reklam
Mina Sidor
 • Sydtoppen sedd från Nordtoppen. Foto: Johan Johansson

 • Glöm vad du lärde dig i skolan
  19.09.2016 13:37

  Hur högt var Sveriges högsta berg när du gick i skolan? Det låter som en kuggis men Sveriges högsta berg, Kebnekaise, smälter bort på grund av den globala uppvärmningen.

  Kebnekaise har två toppar som för enkelhetens skull kallas sydtoppen och nordtoppen. Sydtoppen är högst, än så länge, senaste mätningen gjord av Tarfala Forskningsstation gav vid handen 2097,1 m.ö.h.  men själva toppen är en glaciär. Nordtoppen består av berg och mäter 2096,8 m.ö.h. Det är alltså inte mer än 30 cm som skiljer och Sydtoppen blir bara mindre för varje sommar. Varje vinter däremot växer den på sig igen när snön kommer och själva toppen blir spetsigare, på vintern ryms oftast bara en person på Sveriges tak! Snacka om herren på täppan!

  Det faktum att Sveriges högsta berg smälter bort är ett påtagligt resultat av den globala uppvärmningen. Eftersom det är en spetsig topp så blir effekterna av avsmältningen extra tydliga och för varje ny karta som ges ut måste höjden justeras. Den som var upp på toppen för bara 20 år sedan var antagligen högre upp än någon kan komma nu. När en ”platt” glaciär i en dal smälter dröjer det längre tid innan man riktigt märker av skillnaden men Tarfala Forskningsstation, som håller till i dalen nedanför Kebnekaise, har gjort mätningar på glaciärerna i området sedan 1946. Både ackumuleringen av snö på glaciärerna under vintern och ablationen (avsmältningen under sommaren) mäts och den mätserie som finns på Storglaciären är den längsta i sitt slag! Även dessa glaciärer blir allt mindre och förändringen kan faktiskt ses med blotta ögat bara sedan de senaste 5-10 åren och på vissa gamla bilder känner man knappt igen sig.

  Så glöm vad du lärde dig i skolan. Sydtoppen har med största sannolikhet snart smält om Nordtoppen och då kommer den högsta toppen vara och förbli 2097 m.ö.h. Lätt att komma ihåg men jag hade hellre sett att Sydtoppen smälte lite långsammare, eller helst inte alls.

  Av: Caroline Tollstadius