En riktigt God Helg

Reklam
Mina Sidor
 • Julen närmar sig med stormsteg. Bild: PA

  ECMWF modellkörning för snömängder under måndagsdygnet. Bild: MeteoGroup

  Bilden illustrerar den milda luftens frammarsch under Julaftonen. Bild: ECMWF modellkörning

 • En riktigt God Helg
  20.12.2013 04:09

  Vad gör en jul?

  På många håll i landets södra delar så kommer man troligtvis behöva titta ut genom fönstret och där se en våt och snöfri omgivning, i kombination med plusgrader på utomhustermometern. Detta är förstås enbart det som prognostiserats hitintills, men det ser dessvärre likväl ut som att det ska kunna stämma. Julen var senast ifjol snöbetäckt på flera håll runt om i landet, då kom snön ungefär omkring samma tid som den gjorde detta året . Vidare bidrog ett flertal kraftigare snöfall över främst de östra landskapen till att snödjupet, julen 2012, nådde siffror som inte noterats under julen på väldigt länge. I Stockholm så var snödjupet 41 centimeter, vilket var den snörikaste julen på nästan 100 år.

  I kontrast till detta, så har vi fått uppleva ett flertal mycket milda dagar denna vinter. I Norrland så har svängningarna varit ovanligt stora, med temperaturskillnader uppemot hela 30 - 45 grader på ett dygn! Nog för att vi i vårt avlånga land får stor spridning på lufttemperaturen under samma dag, men detta är alltså för samma plats under loppet av ett dygn.

  Så vad gör egentligen en jul? Vädret sätter ju ändå stämningen till viss del. Framförallt för de små så är nog snölyktan eller snögubben saknad ute i trädgården. Dessutom så tror jag att vi, på julen, vill känna hur kyligt det är där utanför dörren, men hur varm och mysigt det istället är inomhus med familjen nära och brasan i lågor. Idealt är väl också med någon enstaka snöflinga som svävar runt i vinterlandet utanför fönstret. Samtidigt är det kanske också lätt att föreställa sig? På julen samlas familjen, vi äter gott, ser Kalle Anka och får i oss tilltalande varm glögg. Natten anländer snabbt och gatorna är förhållandevis tomma på folk, vilket återigen påminner oss om att det faktiskt är jul.

  Julen handlar ju i slutändan inte om kyla och snö och vem som får vad, den handlar om att ge från sitt hjärta och göra någon glad.

  God helg önskar vi på MeteoGroup!

  Av: Lasse Rydqvist