En händelserik månad

Reklam
Mina Sidor
 • Det åskade mycket i juni med 2:a juni som åskrikaste dygn.

  Nederbördsområde turas om att passera landet i samband med alla lågtryck som snurrar runt.

  Ingen värmebölja finns i sikte just nu men tillskott av ganska varm och fuktig luft ger bra förutsättningar för regnskurar och åska att bildas.

 • En händelserik månad
  14.07.2016 11:31

  Vi hade två perioder med värmebölja i juni. Den första inträffade i början av månaden som fortsättning på högtrycksvädret från slutet av maj. Termometrarna visade 25 grader på många hål, både i syd och i norr och den 3:e juni fick Göteborg 30,2˚C. Första dekaden av juni bjöd också på kalla nätter med minusgrader och frost, även i syd. I Tarfala föll temperaturen till -5,2˚ den 6:e juni. Den andra varma perioden kom lägligt till Midsommarhelgen. På vissa hål blev Midsommarafton varmast på många år. På Midsommardagen noterades det 31,8° i Målilla.

  En tidig sommarstorm passerade Norrland den 8:e juni. I Bjuröklubb (Västerbotten) nådde medelvinden nästan 25 m/s i styrka, med vindbyar på över 30 m/s. Norrbotten fick då stora mängder regn med 49 mm på ett dygn i Kypäsjärvi. I Lapplandsfjällen föll 8 cm snö. I mitten av månaden blev vädret mer ostadigt med lägre lufttemperatur och kraftiga åskbyar. För de södra delarna som led av torka både i maj och under första halvan av juni kom regnet som en lättnad. Den 15:e juni observerades det 67,4 mm i Tånga (Skåne). Den 17:e juni slog Karesuando med 45,3 mm och Hoburg med 53,6 slog sina mångåriga rekord för dygnsnederbörd. På vissa hål kom det mer regn under hela juni än ett vanligt år, t.ex. i Haparanda (92 mm) och Visby (83 mm) medan på andra platser, t.ex. i södra Götaland, blev juni ovanligt torrt. Månaden blev också väldigt åskrik, främst mot slutet, men redan så tidigt som 2 juni kom årets dittills åskrikaste dygn med 4700 registrerade blixtar.

  Juli fortsätter på den ostadiga banan med lågtryck som kommer från både väst, syd och norr. Första veckan av juli blev väldigt blött för norra Norrland tack vare ett lågtryck som parkerade över Finland. Det är dock inget ovanligt ur klimatologisk synpunkt – juli är den regnigaste månaden på året. Den brukar dock också vara den varmaste så är man snabb nog hinner man hoppa in i badkläder och ta en dopp mellan regnskurarna. För allt säger att juli blir som vanligt, både temperatur- och nederbördsmässigt.

  Av: Monika Lakomiak