Det kluriga vädret

Reklam
Mina Sidor
 • Press Association

 • Det kluriga vädret
  03.12.2014 13:24

  Invånarna av delstaten New York i USA kommer nog minnas november 2014 ganska länge. På bara några dagar fick området några meter snö, på vissa ställen kom det lika mycket som vanligtvis under ett helt år. Det kraftiga snöfallet orsakades av ett fenomen som kallas för snökanon och som uppstår när kall luft transporteras över en relativt varm vattenyta. Varm luft nära ytan avkyls och det bildas moln som ger ifrån sig snö. När molnen senare flyttar med vinden över en landyta förstärks snöfallet. Stadiga vindar från the Great Lakes orsakade upprepade snöstormar i New York regionen och nu fruktar invånarna översvämningar när de stora massor snö börjar smälta.

  Samtidigt som norra USA kämpade med snö och kyla berördes Australien av ovanligt höga temperaturer som steg upp till nära 40 grader. Vanligtvis orsakas sådana värmeböljor av fenomenet El Niño. Man kan säga att fenomenet förändrar tryckförhållanden mellan de östra och västra delarna av Stilla havet. Det i vanligt fall kalla vattnet vid Sydamerikas kust blir några grader varmare som orsakar kraftiga regn och översvämningar i kustområdena medan Indonesien och Australien drabbas av torka och skogsbränder. Men så är inte fallet i år. Det är ett ”vanligt” (dvs. icke- El Nino) år, fast lie ovanligt ändå.

  Oktober i år var också en ganska händelserik månad vädermässigt: ovanligt varmt väder i de södra delarna av Syd- och Nordamerika samt i Europa och Australien, kraftigt regnfall i Frankrike och Italien, översvämningar på Sri Lanka, en snöstorm i Nepal som dödade några turister, supertyfonen Vongfong som slog mot Japan, för att nämna de viktigaste händelserna. Hela 2014 i övrigt anses vara ett av de 10 varmaste åren sedan mätningar började.

  Vad är det som händer med vädret egentligen? Klimatforskare är i stort sett eniga om att klimatet förändras och världsmedeltemperaturen kommer att fortsätta stiga. På den globala skalan händer det ganska långsamt, det lokala klimatet tenderar dock att visa större känslighet. Det har därför blivit vanligare på vissa ställen att drabbas av extremt väder, såsom värmebölja, torka eller kraftig nederbörd och sådana fenomen kommer att fortsätta öka samt antal områden som drabbas. Enligt WMO (World Meteorological Organization) har sannolikheten för extremt väder lokalt stigit med 500% de senaste åren! Hur hänger det ihop med snökanoner och kyla i USA? Man kan nog tycka att det motbevisar tesen att klimatet blir allt varmare men det behöver faktiskt inte vara så.Ändringar i den globala temperaturen påverkar också den globala cirkulationen så att vädersystem kan förskjutas i plats och tid och komma helt oväntade.

  Av: Monika Lakomiak