Brittsommar

Reklam
Mina Sidor
 • En vacker höstbild vid ett vattendrag

  Höstlöv

  Heliga Birgitta

 • Brittsommar
  05.09.2015 13:06

  Brittsommar har, trots att många verkar tro det, ingenting att göra med Storbritannien. Brittsommar syftar på en period under hösten med sommartemperaturer och har fått sitt namn efter Birgittadagen i den svenska almanackan som infaller den 7:e oktober, då även Britta har namnsdag.

  Numera används uttrycket Brittsommar så fort det kommer en period med högre temperaturer någon gång mellan september och november. En annan vanlig benämning på Brittsommar är Indiansommar som alltså är samma sak.

  Det sägs att den heliga Birgitta ansåg att klimatet i Norden var så kallt och bistert att hon bad för oss och då ska Herren ha svarat med att ge nordborna ett par dagar med sommarväder i början av oktober.

  Eftersom det inte existerar någon exakt definition för vad Brittsommar är så är det därför också svårt att analysera hur ofta vi har Brittsommar i Sverige, men genom att studera dygnsmedeltemperaturen på olika plaster i Sverige de senaste 50 åren så ser man att den ligger ganska konstant i början av oktober, och inte sjunker som den annars gör både större delen av september och under resten av oktober, vilket antyder att det i alla fall vissa år sker en temperaturökning då.

  Herren har kanske gett oss några extra sommardagar trots allt.

  Av: Eric Sönnert