Aprilväder

Reklam
Mina Sidor
 • Foto: Caroline Tollstadius

 • Aprilväder
  05.05.2015 11:06

  Nu har april passerat och vi har kommit ett par dagar in i sköna maj. Uttrycket ”aprilväder” är numera allmänt känt och syftar på de stora variationerna i vädret som brukar inträffa under våren. Sol och 20 grader varmt kan följas av hagelskurar och frostnätter.

  Att just aprilvädret är extra omtalat beror mycket på att det är en period när många är extra intresserade av vädret i allmänhet. Vintern har gått mot sitt slut, sommaren hägrar och semestrar ska planeras. Detta gör att vädrets naturliga variation blir extra märkbar. Som jämförelse kan vi ta en dag i december där 5 minusgrader och snöfall ett par dagar senare har övergått i klar himmel och 20 minusgrader. Dessa variationer är också vanliga men upplevs inte som lika radikala som de som sker under våren.

  Trots att april bjuder på mycket varierat väder så varierar inte medeltemperaturer särskilt mycket, men för tex Mälardalen var medeltemperaturen i april 2010 ca 5 grader och året efter var den ca 9 grader. Det bör dock tilläggas att april generellt var varmare 2011 än 2010 i hela landet.

  Nu är vi som sagt redan en bit in i maj och historiskt sett brukar maj vara varmare än april i hela landet, men vädret har ett kort minne och inga garantier ges.

  Av: Eric Sönnert