Akta dig för en monsterstorm!

Reklam
Mina Sidor
 • Tyfonen Haiyan på väg mot Filippinerna. Bild: NASA's Earth Observatory

  Cyklonen Pam över Vanuatu. bild: NASA's Earth Observatory

 • Akta dig för en monsterstorm!
  01.04.2015 14:23

  Över Atlanten heter de orkaner, över Stilla havet tyfoner (om de ligger väst om den internationella datumlinjen) eller cykloner (öst om linjen). Tropiska stormar i hela världen har en sak gemensam: de är ett av de mest extrema naturfenomenen med kapacitet att förstöra allt som står på deras väg. Några länder fick de senaste åren uppleva cykloners destruktiva styrka, bl.a. Filippinerna och Vanuatu.

  Tropiska cykloner bildas över havet i de tropiska delarna av världen där det finns bästa förutsättningar för deras utveckling. De faktorer som behövs för att en sådan storm kan uppstå är varmt vatten, vanligtvis över 26 grader Celsius, så att det finns tillräckligt mycket vattenånga i luften närmare vattenyta, hög relativ fuktighet högre upp i atmosfären (på ungefär 5 km) samt tillräckligt stark Coriolis kraft för att bilda luftrotation. När en tropisk storm bildats kommer den att röra sig västerut tills de faktorer som bidrar till dess utveckling inte längre finns och den dör ut. Vanligtvis försvagas tropiska stormar när de når en landyta (där friktionen bromsar vindar och källan av vattenånga upphör) eller ett område med kallare vatten. De flesta tropiska stormar bildas under en cyklonperiod som sträcker sig igenom sensommar och höst men kan dyka upp då och då också under resten av året.

  Styrkan av tropiska cykloner beskrivs med hjälp av en Saffir-Simpson skalan där kategori 5 är den högsta. Kategori 5 står för de kraftigaste cykloner som kan utvecklas på jorden. Ett exempel av en kategori 5 storm är supertyfonen Haiyan som slog mot Filippinerna i november 2013. När den träffade landet hade den vindstyrka av 235 km/h i medelvind och 275 km/h i vindbyar och det var ändå nästan 100 km/h svagare än när den befann sig över ett öppet hav. Tyfonen tog några tusen liv och hundratals människor förlorade sina hem.  Det var inte bara starka vindar som bidrog till förödelsen men också en s.k. stormvåg, 5-6 m hög, som orsakade massiva översvämningar.

  Man behöver faktiskt inte gå så långt bak i tiden som 2013. För bara några veckor sedan besökte en superstorm Pam Vanuatu, ett örike öst om Australien, och lämnat landet i spillror med många döda och saknade.

  Haiyan och Pam är bara några få i en rad av cykloner som rör sig över det tropiska havet varje år. Det händer dock väldigt sällan att en kategori 5 storm når ett land och orsakar sådana stora skador. Många skyller på klimatförändringar och ökande världsmedeltemperatur. Det är svårt att bedöma hur mycket vi, människor har bidragit till de extrema väderfenomen och hur mycket av dem orsakas av naturliga förändringar.  Det visar dock klart och tydligt att naturen gillar att ha det sista ordet och kräver den respekt den förtjänar.

   

  Av: Monika Lakomiak