2016 var varmast hittills

Reklam
Mina Sidor
 • Foto: Caroline Tollstadius

 • 2016 var varmast hittills
  20.01.2017 23:11

  År 2016 var ett riktigt rekordår, men de här rekorden är just inget att fira. 8 av årets månader var de varmaste i sitt slag sedan mätningarna startade 1880, och 2016 var det tredje året i rad som satte rekord i den globala medeltemperaturen. 16 av de 17 varmaste åren någonsin har inträffat sedan 2001 och 2016 var medeltemperaturen drygt 1°C varmare än slutet av 1900-talet.

  En av de tydliga effekterna av uppvärmningen är att isarna smälter och även på den fronten sattes nya rekord 2016. Istäcket i Arktis brukar nå sin maximala utsträckning mellan februari och april men när istäcket var som störst i år, den 24 mars, var det rekordlitet. Och slog därmed det tidigare minsta rekordet från, just det 2015.

  Det är nedslående fakta. Och trenden är svår att vända. Det som gör vädret och klimatet så intressant är ju att hela jorden hänger ihop på ett komplicerat sätt men eftersom det är så pass komplicerat är det svårt att förutse alla följdverkningar av uppvärmningen. Det är ju logiskt att isarna smälter när det blir varmare men vad kan det i sin tur leda till? Om en stor del av jordytan tidigare var täckt av is, som är vit, istället består av vattenyta, som är mörk, kommer den mörka vattenytan att absorbera mer solenergi än den vita isen. Det här gör att mer energi stannat kvar i jordens system istället för att reflekteras tillbaka ut i rymden. Det leder till en förstärkning av uppvärmningen och isen smälter ännu mer. Det här kallas feedbackmekanism och det finns en hel massa sådana processer som vi vet mer eller minde om.

  Så 2016 må ha varit det varmaste året hittills men vi lär oss hela tiden mer om vår planet och om klimatet och all den kunskap som finns sprids jättesnabbt nu för tiden. Den nyfikne är välkommen att kolla in bland annat de här länkarna till NASA:

  https://www.nasa.gov/press-release/nasa-noaa-data-show-2016-warmest-year-on-record-globally

  https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/2016-arctic-sea-ice-wintertime-extent-hits-another-record-low

  Av: Caroline Tollstadius